Waar zijn die handjes voor onze Belgian Yellow Tigers???

Over het matchrelaas en de knappe zevende plaats in de eindrangschikking heeft u ondertussen wel op andere media kunnen lezen. We beperken ons dus tot één grote lofzang op de geweldige campagne die de Belgian Yellow Tigers gespeeld hebben in de FIVB Volleyball Nations League. Iedere manche opnieuw zorgden ze voor groot opengesperde ogen bij gerenommeerde tegenstanders en kirrende thuissupporters. ‘Les petites Belges’… ze hebben van zich laten horen. Waar zijn die handjes?

Laat ons even de indrukwekkende prestatie van naderbij bekijken. Van hun vijftien gespeelde wedstrijden, wisten de Belgian Yellow Tigers er acht te winnen. Bij de geklopte tegenstanders zaten kleppers als Japan, Rusland, Servië, Nederland, Turkije en Italië. Deze laatste is, met een vierde plaats, uiteindelijk de hoogst genoteerde scalp die onze tijgers veroverden.

Een eerste ding dat onze Belgian Yellow Tigers typeert is hun ongebreidelde vechtlust en mentale weerstand. Zo kregen ze vandaag in de eerste set een 12-25 pandoering en keken ze op een gegeven moment tegen een 1-2 achterstand in sets aan, maar het belette hen niet om de match alsnog winnend af te sluiten. Waar zijn die handjes?


Maar ook puur op volleybaltechnisch vlak hebben de jonge speelsters gigantische stappen vooruit gezet. Misschien dat we op pure aanvalspower wat moeten onderdoen tegen de toplanden, maar verdedigend, blokkerend en serverend zetten we maar al te vaak onze voet naast die van de tegenstander. En dat we niet alles ‘Egonu-gewijs’ tegen de grond meppen, compenseren we door slim en met zo weinig mogelijk fouten aan te vallen. Aanvallend scoorde Italië vandaag 19 punten meer dan ons, dus daar hebben we deze wedstrijd niet gewonnen. Daar stond wel tegenover dat we 15 fouten minder gemaakt hebben. Of hoe altijd maar rammen op die bal ook niet zaligmakend is.

Onze Belgian Yellow Tigers werkt ook met een technische staf die al jaren op elkaar ingespeeld is en ook al jaren bewijst dit fantastische spelletje maar al te goed te begrijpen. Zo rendeerden ook vandaag de gedane wissels. Silke Van Avermaet kwam in de loop van de derde set in en was uiteindelijk goed voor twee bloks en maar liefst vier aces. Ilka Van de Vyver, normaal vaste waarde, werd vandaag enkele malen vervangen door Elise van Sas. Ook zij bedankte met een knappe wedstrijd en drie punten.

Zo is het eerste luik van de zomercampagne tot een schitterend einde gekomen. Met veel zelfvertrouwen kunnen onze Belgian Yellow Tigers zich nu voorbereiden op deel twee en drie. Likkebaardend mogen we uitkijken naar wat onze dames gaan presteren op het Olympisch kwalificatietoernooi in Italië en het Europees kampioenschap. En hopelijk mogen we dan nog tweemaal vragen: Waar zijn die handjes…

Foto’s met dank aan FIVB.

%d bloggers liken dit: