Young Red Dragons, Young Bronze Dragons

Het is hen gelukt. De U20 Red Dragons hebben hun bronzen medaille beet. Na een spannende driesetter, waarin het vooral tijdens de eerste set nagelbijten was, trokken de Belgen tegen Nederland aan het langste eind.

Nederland begon het sterkst aan de wedstrijd. Mathijs Desmet zat niet helemaal in de wedstrijd en zag zijn aanvallen in het Nederlandse blok of buiten de lijnen verdwijnen. Halfweg de set werd hij vervangen door Jome Vandamme die de hele wedstrijd bleef staan. Ondertussen vocht Nederland zich een weg naar de zespuntenkloof. 14-20, het paard leek verdronken, maar dat was buiten de Belgen gerekend. Kris Eyckmans nam een time out en riep zijn troepen tot de orde. Even later zag Nederland haar voorsprong slinken als sneeuw voor de zon. De jonge draken konden onder impuls van een ijzersterke Berre Peters en een sterke opslagreeks van Wout D’Heer net op tijd aansluiten en zelfs een eerste setbal krijgen. De toetsfout van de Nederlandse setter Berkhout werd niet afgekeurd (later zou blijken dat de scheidsrechter geen enkele zou afkeuren) en de Nederlanders konden aansluiten. Het was het begin van een zenuwslopend seteinde. Uiteindelijk kon België de set via een keiharde aanval van kapitein Vanneste en een foute aanval aan Nederlandse zijde op haar naam schrijven. 35-33 duidde het scorebord aan.

Knappe Europese campagne beloond

254A4310
Berre Peters bezorgde de Young Red Dragons een tweede setwinst. Hij was meteen ook topscoorder van de wedstrijd.

De knappe remonte gaf de Belgen meer vertrouwen voor het matchvervolg. De tweede set begon opnieuw gelijk opgaand maar halverwege moesten de Nederlanders toch toezien hoe België afstand nam. De Belgische organisatie en opslagdruk deden de Nederlanders zweten. Ze konden zich niet meer herstellen en moesten na een pipe-aanval van Berre Peters ook de tweede set aan de Young Red Dragons laten.

Hetzelfde scenario in de derde set. Nederland moet door onzuivere receptie van libero Nijeboer alle zeilen kracht bijzetten om er een aanval uit te krijgen. De Young Red Dragons hielden het hoofd koel en raasden naar het einde van de match. Even leken de Nederlanders nog terug te komen, maar de Young Red Dragons lieten zich niet van de wijs brengen. 25-20, 3-0 en dus brons voor de draken die zo beloond worden voor een prachtige Europese campagne. De Young Red Dragons versloegen afgelopen week onverwacht Europese toplanden als Polen, Frankrijk en Italië. Tegen Rusland verloren ze en ook in de finale delfden ze het onderspit tegen een ijzersterk Tsjechië.

Rusland en Tsjechië speelden de finale. Daarin bleek Rusland net iets sterker. Ze wonnen in een tie-break met 18-16 in de vijfde set. Rusland, Tsjechië en België bezetten dus het podium. De Young Red Dragons vielen ook in de individuele prijzen. Tim Verstraete werd verkozen tot beste libero van het toernooi. Mathieu Vanneste werd beste receptie-hoekspeler.

%d bloggers liken dit: